juni 25, 2015


Torsdag for en uke siden åpnet utstillingen Til verks! i første etasje av Trondheim Kunstforenings lokaler, bedre kjent som kaféen Ni Muser. Kunstkantina var selvfølgelig på plass, og over et glass Riesling fortalte de fire kunstnerne Cathrine Ruud, Susanne Skeide, Ingunn Ystad og Katarina Martine Marthinsen oss litt om prosessen frem mot gruppeutstillingen.

Vi kom til et punkt under forberedelsene av utstillinga der vi innså hvor stor rolle interiøret i kaféen spiller for monteringen. Vi måtte jo henge verkene med tanke på stolenes plassering og generelt ta hensyn til møbler. Det er jo anderledes enn når en utstiller på et mer tradisjonelt utstillingsrom, forteller Katarina. Og mennesker, bryter Cathrine inn. Det jo veldig mange folk i kaféen som ikke nødvendigvis skal på kunstutstilling. Noe som forsåvidt er veldig fint: at vi får vist kunsten vår til et litt annet publikum enn det vanlige kunstpublikumet. Folk har også muligheten til å betrakte kunsten lengre her, sier Susanne. Hvis du sitter og drikker en kaffekopp for eksempel, så kan du se på et verk samtidig, og på den måten bruke mer tid på verket enn du kanskje ville ha gjort om du så det på et vanlig galleri. Da vi monterte måtte vi faktisk prøvesitte foran bildene, smiler Ingunn. Ja, for å undersøke samspillet mellom verkene og kafégjestene, og for å unngå at verkene kunne bli skubbet ut av posisjon, forsetter Katarina. 

På spørsmål om hvilke forventninger kunstnerkvartetten har til publikums reaksjoner på utstillingen, svarer Katarina at hun tenker gjestene kanskje vil reagere mer spontant ettersom de blir møtt av kunsten uten å ha oppsøkt den direkte. Vi har også snakket om at det ikke er sikkert alle legger merke til at det er en utstilling her, forsetter Ingunn. Og derfor har vi diskutert hvordan vi kan få kaféegjestene til å se seg rundt, sånn at de kan gå hjem og huske at de har vært på en kunstutstilling. 

Vi er glade for at det kommer så mange mennesker hit, men det er jo veldig kjedelig om de ikke legger merke til at det er en utstilling her. Det var blant annet det som ga oss idéen om å lage en katalog. Eller en Kunstblokk, som vi har valgt å kalle den. Kunstblokken er i A3-format og inneholder tre plakater fra hver kunstner.  Alle plakatene i blokka kan rives ut, akkurat som i en tegneblokk. Vi ser på denne utstillingen som en slags synlighetsutstilling, en måte å sette fokus på den unge kunstscenen som finnes i Trondheim, tilføyer Cathrine. Og ved å produsere en katalog har vi gjort kunsten vår mer tilgjengelig. Man kan kjøpe med seg en Kunstblokk hjem og på den måten lever utstillingen videre, også etter den er tatt ned. Dessuten er flere av plakatene i Kunstblokka bilder av verk som ikke er å finne i utstillingen, altså har vi via katalogen fått muligheten til å vise frem et bredere spekter av våre kunstnerskap, sier Katarina.  

Kunstblokka, til den rimelige prisen av 130 kr er laget med støtte fra Trondheim kommune. Å selge den så billig er en gestus fra oss til de besøkende, sier Cathrine. Som forklarer at selv om de ikke tjener noe økonomisk på denne utstillingen, får de mye annet ut av innsatsen. Blant annet muligheten til å arbeide fritt og materialeorientert uten at verkene blir teoretisert. Det er en veldig organisk utstilling, sier Katarina. Den gjenspeiler forkjærligheten vi alle har for selve følelsen i et verk, som motsetning til en kuratorisk tekst som skal fortelle en hvordan man burde tenke om verket. 

Cathrine forklarer videre at de er opptatt av det umiddelbare møtet. Behøver man absolutt å lese en lang tekst fra en kunsthistoriker eller en teoretiker i forkant for å kunne oppleve kunst, spør hun. Alle har jo en opplevelse av det de ser, så vi har valgt å ikke ha noe spesielt skrevet om utstillingen. Noe som tittelen Til verks! gjenspeiler. Susanne mener likevel at det ikke er meningen å stille seg kritisk til utstillinger ellers, men at ettersom utstillingen finner sted en plass folk kommer for å spise og drikke, har de arbeidet med verker som er så umiddelbare at beskuerne ikke behøver de store forkunnskapene for å forstå dem. På den måten har dette vært et rom for meg hvor jeg har kunnet utforske og være mer leken. Jeg har rett og slett kunnet boltre meg med det materielle de siste to månedene, ler hun. 

Vi er vel alle opptatt av det sanselige, fortsetter Cathrine. Vi har veldig ulike kunstnerskap og uttrykk, men interessen for det sanselige er nok en fellesnevner. Til verks! handler om å la det skje, eller å skape noe. Sette i gang ting, liksom. Bruke de mulighetene som finnes og la være med å la begrensninger styre, avslutter Ingunn. Dessuten, ettersom utstillingen befinner seg på et spisested har vi kunnet meske oss med kjempegode osteboller under monteringen. Ja, de er virkelig gode stemmer resten av gjengen i. En klassisker fra Ni Muser altså, kanskje noe for Kunstkantina? 

(Utstillingen Til verks! kan ses frem til 16. august)

Øverst: Cathrine Ruud poserer med Kunstblokka.
Nederst: Susanne Skeides verk Nyinger.
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar